Nieuws23 okt 2013


Collectie Geldmuseum blijft toegankelijk

Geldmuseum sluit per 1 november, de collectie wordt ondergebracht bij De Nederlandsche Bank

Minister Bussemaker (OCW) heeft besloten om het grootste deel van de collectie van het Geldmuseum, het numismatische (muntkundige) deel, onder te brengen bij De Nederlandsche Bank. Een klein deel van meer archeologische en kunsthistorische aard zal worden toegevoegd aan de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.

Daarmee is een eind gekomen aan de onduidelijkheid over de toekomst van de collectie van het Geldmuseum nu het museum heeft aangekondigd dat ze per 1 november gaan sluiten.

De Nederlandsche Bank en het Rijksmuseum van Oudheden gaan samenwerken op het gebied van educatie, zichtbaarheid en publieksbereik. Ze gaan objecten opnemen in de eigen vaste opstelling en zullen daarnaast tijdelijke tentoonstellingen  organiseren.  De collectie en de bibliotheek blijven ook toegankelijk voor onderzoekers.

De collectie van het Geldmuseum begint bij de eerste munt uit de 7e eeuw voor Christus  en loopt door tot de laatst geslagen Euromunt.    
‘In de collectie zijn alle soorten munten, van de klassieke oudheid tot en met het Koninkrijk der Nederlanden, goed vertegenwoordigd.  Het is goed dat de collectie zichtbaar en bewaard blijft, zodat de kennis niet verloren gaat,’ vindt minister Bussemaker.

 (Bron: Rijksoverheid.nl Nieuwsbericht | 09-10-2013)


« Terug

ACTUEEL

Jaarboek 2016 (103) Theo Nissen, Het Genootschap 125 jaar, 25 jaar veranderingen en ambitie - Ivar Leimus, eine unbekannte Münzstätte aus dem Utrechter Raum - Anton Cruysheer, De LEO-munten van graaf Floris III van Holland (1157-1190) - Inventarisatie en hypothese - Wiebe Nijlunsing, Marcel van der Beek, Jan Stuurman, In Kampen geslagen munten tot 1576 - Marianne Eekhout, De Tachtigjarige Oorlog op zakformaat, penningen als objecten van herinnering Nieuws

DE BEELDENAAR

Tijdschrift De Beeldenaar is twee maandelijks tijdschrift op het gebied van numismatiek en penningkunst.

Meer over de Beeldenaar