Nieuws22 nov 2016


2017 Van Gelderonderzoeksbeurs en Van Gelderlezing

Uitnodiging

In 2017 stelt de Stichting Nederlandse Penningkabinetten (SNP), samen met de Nationale Numismatische Collectie (NNC), een Van Gelder onderzoeksbeurs in.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Munt- en Penningkunde werd in 1892 opgericht. Vanwege het 125 jarig bestaan  van het Genootschap wil de SNP nagaan waar de numismatiek in Nederland nu staat en wat dat betekent voor het Genootschap.  

Onderzoekers uit diverse disciplines worden uitgenodigd om mee te dingen naar de onderzoeksbeurs. De beurs stelt onderzoekers in gelegenheid om een publicatie voor te bereiden en resultaten te presenteren in het najaar 2017 tijdens de Van Gelderlezing.
De beurs bedraagt  10.000 euro en wordt gefinancierd door SNP en NNC

Meer informatie vindt u hier Van Gelder 2017 onderzoeksbeurs info 

De sluitingstermijn is 31 december 2016

 

De Van Gelder-lezing wordt sinds 2002 georganiseerd door de Stichting Nederlandse Penningkabinetten (eerst in samenwerking met Rijksmuseum Het Koninklijk Penningkabinet en vanaf 2004 in samenwerking met het Geldmuseum) nu met de Nationale Numismatische Collectie om, in de geest van Van Gelder, de dialoog tussen numismatiek en andere disciplines te vergroten.

De reeks van jaarlijkse voordrachten is genoemd naar dr H. Enno van Gelder (1916-1998), Nederlands meest productieve en invloedrijke numismaat van de 20e eeuw. Als directeur van Het Koninklijk Penningkabinet (1949-1980) en later tevens als hoogleraar numismatiek en geldgeschiedenis te Leiden (1976-1983), verbond hij de numismatiek – de wetenschap van de tastbare vormen van het geld en de verwante voorwerpen – met andere disciplines

http://www.koninklijkgenootschap.nl/snp/van-gelderlezing


« Terug

ACTUEEL

Jaarboek 2018 (105) Liesbeth Claes, Coins in the class room; A history of Numismatic Education at the Universities in the Netherlands - Jan Pelsdonk & Paul Oostervink, Theodorus Marinus Roest; Een leven ten dienste van de numismatiek - Joost Snaterse, Amulet, jewel, coin? Layers of meaning and the Velp hoard of 1715 - Patrick Breternitz, Das Ende der eigenständigen friesischen Münzprägung im 8. Jahrhundert. Beobachtungen zur Chronologie der Porcupinevarianten B, E und F - Jos Benders, De muntvondst Blerick 2011 (TPQ 1481) - Dariusz Jasek, Comparison of the actual measured fineness of the Netherlands gold ducats with the values of the fineness required by law - Theo Nissen, Munten geslagen in ballingschap; Nederlandse daalders en kwartdaalders van Oost-Friese makelij (1567-1573) - Karin Lurvink, Isolation, Financial Benefits and Labor Control. The Use of Louisiana Plantation Tokens in Dutch Comparative Perspective, 1865-1960 Nieuws

DE BEELDENAAR

Tijdschrift De Beeldenaar is twee maandelijks tijdschrift op het gebied van numismatiek en penningkunst.

Meer over de Beeldenaar